söndag 1 juli 2007

Lite nyheter...

Har surfat runt lite på destilleriernas hemsidor för att kolla om det finns några nyheter.

Highland Park har tagit fram en specialupplaga för att fira John Rebus, polisen i Ian Rankins deckare. Det har gått 20 år sedan den första boken kom och därför heter whiskyn Highland Park Rebus 20. Naturligtvis är whiskyn 20-årig. Tyvärr finns den varken på Systembolaget eller på Juuls Vinhandel.

Det får mig osökt att tänka på en annan deckarförfattare, Peter Robinson, och hans böcker om polisen Alan Banks. Det finns stora likheter mellan Banks och Rebus. Båda är ensamstående lite tilltufsade män i 50+åldern, missförstådda av sina överordnade och med flera misslyckade kärleksaffärer bakom sig. Båda har dessutom bröder som just har dött och framförallt gillar båda whisky. Alan Banks dricker flera olika sorter i böckerna men verkar mest förtjust i Laphroaig.

Med tanke på Rebus 20-årsjubileum tänkte jag kolla upp när den första boken med Alan Banks kom... och se... den kom ut 1987 ("Gallows View")!. Det är kanske dags för en Laphroaig Banks 20....

Bowmore har tagit fram en ny 18-årig variant som ska ersätta den 17-åriga. Den senare har länge betraktats som flaggskeppet bland Bowmores samtliga utgåvor. Den 18-åriga finns ännu inte att få tag på i Skandinavien, varken på Systembolaget eller hos Juuls. Bowmore har nu dessutom en ny, mer stilren, design på etiketter och förpackningar.

Benromach har kommit med en ny utgåva, Benromach Peat Smoke, med en rökighet på 55 ppm, vilket lär vara extremt, åtminstone i klass med Islay-märkena. Endast 120 flaskor har tagits in av Systembolaget och den finns i Skåne bara att köpa på Hansacompagniet i Malmö. Priset 499 kr är väl ganska överkomligt med tanke på att den kostar 465 DKK hos Juuls.
(OBS! Den finns inte längre på Hansacompagniet, däremot på Juuls).

Inga kommentarer: