söndag 17 juni 2007

Vatted Malts

Jaha, så var det dags för årets första sommarprovning, och vad kunde då passa bättre än riktigt svensk sommarmat: sill och härligt god nypotatis, ägg och gräddfil samt förföriska små prinskorvar. Efter det bjöd Jeanette på glass och jordgubbar. Ute regnade det men inne var det svensk sommar. Någon provning av svensk whisky blev det dock inte. Denna gång stod det nämligen Vatted Malts på programmet.


Vi gick ut lite löst med James Martins 8-åriga. Mycket löst t.o.m. eftersom vi förgäves sökte efter både doft och smak. Compass Box Oak Cross doftade betydligt bättre, mycket löftesrikt, men smaken var tyvärr en besvikelse. Den har 94 poäng i Murrays whiskybibel, men det är mycket tveksamt om den är värd det.

Sedan fick vi i alla fall en liten svensk touch på provningen med Blackmoor 10 yo och Black Ribbon 21 yo, båda framtagna av Vin & Sprits Folke Andersson. Den 21-åriga hade en stor doft med en smak som matchade doften. Den 10-åriga hade en lite bitter eftersmak men var ändå klart godkänd.












Olles bidrag för kvällen var Johnnie Walker Green Label, en klassiker i sammanhanget, bestående av whisky från Talisker, Linkwood, Cragganmore och Caol Ila. En mycket elegant whisky i racing green-förpackning.


Jöran bullade sedan upp flaska på flaska från sina gömmor: först Jon, Mark och Robbos båda The Rich Spicy One och The Smoky Peaty One, den senare var den rökigaste whiskyn under kvällen. Kalle tyckte att dessa inte var riktigt "autentiska". Sedan följde The Six Isles, Compass Box Peat Monster, Auld Reekie och Poit Dhubh 8 yo. Peat Monstret var ett ganska snällt monster. Överhuvudtaget tyckte jag (Peter) att Compass Box-utgåvorna inte riktigt levde upp till högt ställda förväntningar.



Summa summarum: Alla var överens om att Johnnie Walker Green Label var den bästa vatted malten under kvällen, tätt följd av Black Ribbon 21 år.
Vi avslutade sedan med två riktigt högklassiga single malts: Highland Parks 18-åriga och den 16-åriga Glenlivet Nadurra. Kvaliteten steg genast ett par klasser och speciellt Nadurra var en trevlig överraskning, som endast Jöran hade druckit tidigare. En underbar komplex söt doft och en helt unik mjuk smak. En strålande avslutning på en trevlig kväll.






























Här ses några av Kalles 50-årspresenter. Högklassiga whiskyglas från Orrefors designade av Erika Lagerbielke och i förgrunden en quaich. En quaich är en ganska grund dryckesbägare från Skottland. Ursprungligen gjordes de i trä, men kom senare att utföras även i sten, mässing, tenn, horn och silver. Några få quaichs hade en dubbel botten av glas där det var meningen att man skulle lägga en hårlock och därmed drink from the quaich to the lady love. De härstammar från högländerna och det var först i slutet av 1600-talet som de blev vanliga i städerna. Quaichs som ges som gåvor är oftast utförda i tenn eller silver. En svensk motsvarighet till the quaich är kåsan, men den har bara ett handtag.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Vad trevligt att du tycker om min (Jeanette) mat.

Jag vet ju redan att du tycker whiskeyn är god.

Hoppas att ni alla kom hem ordentligt, men det är klart, ni hade en bra taxi. (Taxi Oscar)

Tack än en gång för de fina krukorna och blommorna.

Hälsningar Jeanette

BeRKA sa...

Intressant provning!

Jag återkommer gärna till er blogg för att se om ni provat nå't nytt.

Power to the Whiskey. sa...

Hi roughnecks,

You have taste very many whiskey but not taste the whiskey spell “EY” in the end of the word. I will recommend a whiskey with another taste, the taste remind of violet, flowers and an exceptional fragrance. The name is POWERS GOLD LABEL SPECIAL RESERVE. The Irish Whiskey is triple distilled for purity, this special reserve whiskey is classic Powers –spicy, honeyed, full-bodied, enhanced and enriched by the years of extra ageing in our cellars.
Powers Gold Label Special Reserve is matured in specially selected small American oak cask and laid to rest for 12 years and more in dark aromatic warehouses.

I hope I can read more Irish Whiskey in your collection in the future.


Best regards

Power to the Whiskey.