torsdag 20 mars 2008

Juuls Vinhandel

Resor till Köpenhamn innebär nuförtiden alltid besök på Juuls Vinhandel för medlemmarna i the Rough Set. Juuls Vinhandel har Nordens största sortiment av maltwhisky och har blivit en institution för whiskytörstande sydsvenskar.

De har för närvarande ca 400 olika skotska maltwhisky och 100 andra whisky (bourbon, blended, japansk m.m.). Som namnet antyder har de ett stort urval av vin, dessutom mycket fina sorteringar av portvin, sherry, konjak, champagne och annat smått och gott.

Ovan syns en bild av hur Juuls Vinhandel såg ut för bara några månader sedan - en idyll som skulle kunna ha platsat i TV-serien Matador. Sedan dess har butiken genomgått en omfattande tillbyggnad och ser numera ut som på bilden nedan.


Stora moderna fönster gör att butiken öppnar upp sig mot gatan på ett helt annat sätt än tidigare. Men den största förändringen för oss whiskyfreaks är att whiskyn har flyttats upp från den legendariska källaren. Lite synd kanske för det var alltid lite speciellt att gå nedför den trånga trappan till gömmorna därnere. Man kände sig utvald på något sätt när man fick tillåtelse att gå ner där.


Whiskyn finns nu samlad på höga hyllor i ett stort rum och det känns nästan som om sortimentet har blivit mindre på något sätt. Men vid en snabbkoll på butikens hemsida (http://www.juuls.dk/) finner man att det faktiskt är samma sortiment som i källaren.

Whiskyn är uppdelad på de olika regionerna. Till vänster syns Speyside-hyllorna och på bilden nedan är en del av Islay-whiskyn uppställd.Juuls Vinhandel har ett mycket bra sortiment av främst Gordon & McPhails och Ian MacLeods produkter. Men de nöjer sig inte med att köpa in whisky från skotska företag. De har även tagit fram egen whisky, som har blivit så eftersökt att den blivit samlarobjekt. När ägaren Michal Madsen firade 30 år i vin och spritbranschen 2004 tog man exempelvis fram egna Single Cask-varianter av Ardbeg, Highland Park, Macallan och Ledaig. Av Ardbeg Ping 1, från 1972, buteljerade man 245 flaskor vilka säljs för 25 000 DKK per styck. Mycket pengar men troligtvis fantastisk whisky. I Jim Murrays whiskybibel för 2007 fick den, tillsammans med Broras 30-åriga, 97 poäng vilket var den absolut högsta poängen av samtliga whisky.


Det finns massvis med rariteter på hyllorna. Exempelvis Macallans 1861 Replica (bilden till vänster), som kostar 3 500 DKK.

Det finns också en del märkliga saker man kan köpa. Som exempelvis två buteljeringar av Ardbeg från 1974, förpackade i ett specialtillverkat gevärsfordral, som också innehåller åtta dryckesbägare i silver, en penna i ek och silver samt två handbundna böcker i läder. Vad kostar kalaset ? 115 000 DKK...!


Om man nu inte är en smått whiskygalen miljonär utan vill ha så mycket högklassig whisky för pengarna som möjligt så är det bästa valet hos Juuls en litersflaska av den 12-åriga Highland Park för 315 DKK. Eftersom 70 cl av samma whisky kostar 399 SEK på Systembolaget så får man de extra 30 centilitrarna på köpet.

Betjäningen på Juuls Vinhandel är alltid lika trevlig och man är mycket generösa med provsmakningar. Senast vi var där fick vi smaka på Auld Alliance 15 Years Flora MacDonald från den oberoende buteljeraren Ian MacLeod och den japanska 12-åriga Hakushu. Den förstnämnda är egentligen whisky från Talisker, som har förvarats i St Emilion-vinfat.


Som svensk kände man sig ju lite extra stolt när man såg den speciella Mackmyra-avdelningen (se bilden till vänster) med alla de sex hittills utgivna buteljeringarna. Att Mackmyra är åtråvärda samlarobjekt förstod man när man såg priserna. Ettan och tvåan kostar 5 000 DKK och trean, fyran och femman 1 850 DKK.


Juuls Vinhandel hittar man på Vaernedamsvej 15 på Fredriksberg. De har öppet måndag - torsdag 9.00 - 17.30, fredag 9.00 - 19.00 och lördag 9.00 - 13.00.

Inga kommentarer: