onsdag 19 mars 2008

Eastern Highlands


På vår fåtöljresa genom de skotska högländerna drar vi oss nu österut... till the Eastern Highlands. Denna region ligger alltså längs Skottlands ostkust, med Aberdeen som största stad ungefär i mitten av regionen. Norrut och västerut gränsar området till Speyside.

Whiskyn från Eastern Highlands karaktäriseras främst av fruktighet med medelstor kropp, lätt rökighet och viss sötma.

Efter en läcker inledning där Kvällens Hustru, Jeanette, bjöd oss på jättegod hembakad prinsesstårta - och Kalle bjöd oss på 10-årig Springbank till kaffet - började vi allvaret med Fettercairn - ett destilleri som ligger i de södra delarna av regionen.

Jöran hade med sig den gamla versionen av destilleriets single malt-utgåva, som hette Old Fettercairn till 2002, och som buteljerades efter 10 år. Bland omdömena om denna fanns "vinig", "chardonnay", "vanilj" och "blommig" och alla var överens om att detta var en fin sommarwhisky. Sedan gick vi över till den oberoende buteljeraren Douglas Laings Old Malt Cask, en 13-årig Fettercairn Single Cask-utgåva från 2005. Denna var kryddigare och med mer sälta, dessutom mer alkoholstark, 50 %.

Numera kallas Fettercairns egen officiella single malt för Fettercairn 1824 - året för destilleriets licensiering - och den buteljeras efter 12 år. Liksom vår favorit-sommarwhisky, Tamnavulin, så ägs numera Fettercairn av Whyte & Mackay.

Glencadams 15-åriga var ett resultat av vår senaste inköpsresa till Juuls Vinhandel i Köpenhamn (mer om den resan i nästa inslag). Någon tyckte sig känna en viss öldoft om den här. Annars var den väl ganska representativ för området; fruktig och med medelstor kropp. Själv tyckte jag att den var ganska gräddig i smaken med inslag av nötter.

Den ingick tidigare i blenden Teacher's Highland Cream, och den bidrog kanske en del till dennas speciella gräddighet.

Glencadam har tidigare inte funnits att tillgå som single malt, förutom från en del oberoende buteljerare, men när destilleriet övertogs 2003 av Angus Dundee Distillers beslöts det att man skulle göra en satsning på denna marknad och 2005 kom då resultatet i form av den 15-åriga Glencadam.

Det är trevligt att det är så många destillerier numera som satsar på egna single malts och inte bara levererar till blended-marknaden.

Olle hade med sig en 15-årig Glen Garioch, vilket tydligen ska uttalas "glenn gii'ri" enligt Per Ellsbergers bok "Skotsk whisky". Men enligt CD-skivan "The Sound of Whisky - A Pronounciation Guide to Scotch Whisky Names" är detta ett lokalt uttal så man kan lika gärna säga "glenn gaeriåsch" om man vill. Fettercairn och Glencadam uttalas förresten båda med betoning på den sista stavelsen.

Glen Garioch hade en speciell doft, åt lavendelhållet med en del honung och sirap i smaken. Äppelkaka tyckte någon att det smakade. Kanske var det den Eastern Highland-whisky under kvällen som vi gillade mest. Då var vi i gott sällskap. Jim Murray ger den 91 poäng.

Efter provningen bjöd Jeanette på lax med kokt potatis och hollandaisesås och till efterrätt fick vi hallonmousse med grädde. Mums!

Efter middagen fortsatte vi sedan med lite annan whisky som Glendronachs 12-åriga, Ardmores nya Traditional Cask och Highland Parks 12-åriga.

Men bland alla 10-åringar, 12-åringar och 15-åringar under kvällen blev den mest firade en välbehållen 50-åring med medelfyllig kropp och med stora inslag av humor och sälta: Jöran!

Vi funderade mycket på vad vi skulle köpa i present till honom. Jag menar, vad köper man för whisky till en man som varit i Skottland och på Irland närmare 100 gånger och som besökt ett tjugotal destillerier ?

Till slut tyckte vi att vi hade kommit på en bra lösning: japansk whisky, som det inte finns mycket att tillgå i Skottland. Vi köpte en 10-årig Nikka Yoichi, från ett av världens sex bästa destillerier enligt Michael Jackson, och det blev ett bra val, hoppas vi.

Visserligen hade Jöran tre, fyra flaskor japansk whisky sedan tidigare men just Nikka Yoichi hade han aldrig provat på. Slainte Jöran !

1 kommentar:

Christian Persson sa...

Grattis Jöran på den annalkande 50-årsdagen önskar vi i Solna.

Keep up the good spirit!

Your always in our heart!

Christian o Victoria