tisdag 5 augusti 2008

Glenmorangie


Det blev en något rumphuggen Glenmorangie-provning eftersom en av medlemmarna i the Rough Set oförhappandes åkte på en resa till Kiruna. Men resten av oss lyckades skrapa ihop några gamla favoriter och dessutom några spännande utgåvor från Glenmorangies nya sortiment.

Glenmorangie har ju ändrat utseendet på flaskor och etiketter och har dessutom en ny hemsida som går i kalejdoskopets tecken. För detta har de fått utmärkelsen "Icons of Whisky" 2008 av tidningen Whisky Magazine som årets mest innovativa destilleri. Flaskorna och etiketterna kan man kanske ha olika åsikter om. En del tycker kanske att det doftar lite konjak över utseendet på flaskorna och även namnen på de nya sorterna. Men företrädare för Glenmorangie menar att de gamla etiketterna hade funnits i över 30 år och att det var dags för förnyelse.

Glenmorangie gick ju i bräschen för experimenterande med lagring på olika typer av fat och deras "Wood Finishes"-serie kom redan 1996. Vi började kvällen med "Madeira Wood" från den serien. Söt doft. Kryddig smak. Lite spritig och astringerande med kort eftersmak. Vi testade den här serien för ett par år sedan och madeiran var kanske den variant som vi var minst förtjusta i. Kanske inte så underligt att Glenmorangie valde bort just madeirafaten när de tog fram de nya smakerna.

Nästa på tur var Nectar d'Or, som blev vald till World's Best Highland Single Malt Whisky 2008 av Whisky Magazine. De nya sorterna har getts högre alkoholprocent, 46 % mot tidigare 43 %, och är ej kylfiltrerade, vilket många menar har resulterat i bättre whisky. Nectar d'Or doftar en hel del citrus och vanilj. Munkänslan är till att börja med rund och oljig, med smak av fransk citronkaka, för att sedan krympa ihop och bli astringerande. En lite annorlunda upplevelse. Nectar d'Or har lagrats på Sauternes-fat, och det söta franska vinet har förfört och tämjt whiskyn. Men vad ska man säga om beskrivningen på Glenmorangies hemsida?: "A captivating single malt whisky for the sophisticated luxury spirits drinker who enjoys delicious extravagance and sensual pleasures" Jojo...

Som sagt var så experimenterar Glenmorangie en hel del med trä, och deras kanske främsta exponent för detta är the Artisan Cask. Den är lagrad på fat gjorda på träd från de skuggiga sluttningarna på the Ozark Mountains i Missouri. Glenmorangie har nämligen kommit fram till att träden växer långsammare här och har en mer svampartad yta som gör att whiskyn kan dra till sig mer smak från träet. Efter att ha fällts ligger träden i det fria i två år, vilket gör att strukturen på träet öppnas upp ännu mer. Ozark-faten fylls sedan med bourbon, töms och skickas sedan till Skottland. Whiskyn lagras sedan på dessa fat i ungefär två år. Resultatet är en blommig och fruktig whisky, med en hel del malt, lime, vanilj och frisk ek i smaken. Eftersmaken är lång.

Den nya sherry-lagringen, Lasanta, har en större kropp och är mer fyllig i smaken. Lite creme brulée i doften och en rik smak av nötter, sherry och apelsin. En klassisk sherry-lagrad whisky, med lång, varm eftersmak. Som de andra nya sorterna har Lasanta ett namn som låter exotiskt, men som egentligen har sitt ursprung i gaeliskan. Lasanta betyder värme och passion.

Provningen avslutades med de gamla 15-åriga och 18-åriga Glenmorangie. Den 15-åriga var också rik och varm, med mjuk kropp och kryddig eftersmak. Det fanns en hel del mint i doften. Den 15-åriga finns inte med i det nya sortimentet så det är kanske dags att bunkra lite, eller göra ett samlarkap på Systembolaget...

Den nästan rödfärgade 18-åriga var nestorn i sammanhanget. Stor, kontrollerad kropp. Söt frukt som tog överhanden över eken. Mjuk eftersmak. En tanke som slog oss var att både den 15-åriga och den 18-åriga är mera traditionella whiskies, inte så typiska för Glenmorangie. Den rätta Glenmorangie-känslan sitter kanske numera i den 10-åriga Original och de nya trälagringarna.

Glenmorangies nya sortiment består av sex sorter: Original (som ersatt den gamla 10-åriga), Nectar d'Or, Lasanta, den portvinslagrade Quinta Ruban, en ny 18-årig och en 25-årig utgåva. Artisan Cask kommer förhoppningsvis att finnas kvar, fast i ny förpackning.

4 kommentarer:

BeRKA sa...

Intressant att läsa vad ni skriver. Vi har en hel del Glenmorangie hemma, och i min blogg kan man (just nu) läsa om tre av dem. Av de nya gillade jag Quinta Ruban, men hade svårare med den dyrare Nectar d'Or.

Haddock sa...

Hej Berka! Vi har inte testat Quinta Ruban ännu, men är den lika god som Port Wood så blir den lätt en favorit. Kul att läsa din blogg. Tydligen har du också svårt för Glenmorangies nya stil. Kommer att kolla din blogg i fortsättningen. Märkligt att det inte finns fler whiskybloggar.

Anonym sa...

Hej!
Bästa presenten till pappa ärr alltid en fin flaska Glenmorangie. Förra gången jag handlade på Sainsburys hade de rabatt på Nectar d´Or och snåljåpen i mig knackade på axeln. Alltså blev det en flaska av denna dryck som inhandlades. (till ett fantastiskt pris har jag nu förstått)
Tidigare var Quinta Ruban favoriten men nu är vi båda överens on att Nectar d´Or är ett strå vassare. Lite mildare, lite mer smakupplevelse för en okej penning helt enkelt. Synd att det svenska systembolaget inte tar in dessa härliga sorter!

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar