fredag 9 maj 2008

Spirit of Hven

Så har Sverige fått ett nytt whiskydestilleri - Spirit of Hven på ön Ven utanför Landskrona. För sju år sedan berättade Henrik Molin, ägare till konferens-anläggningen Backafallsbyn, att han hade planer på whiskytillverkning i stor skala. Men sen hände ingenting på flera år och man glömde nästan bort projektet. Därför kom invigningen i onsdags, den 7 maj, nästan som en överraskning.

Backafallsbyn har varit känd för whisky sedan tidigare, men då främst för baren som 2006 blev utsedd till Sveriges bästa öl- och whiskybar. Det finns alltid minst 500 whiskysorter på hyllorna.

Men nu finns det alltså ett destilleri också, i anslutning till konferensanläggningen. Det är ett genuint pot still-destilleri med kopparpannor och allt.

I början av 2012 kommer de första flaskorna från destilleriet att finnas tillgängliga, förmodligen på Systembolaget, på olika restauranger och i danska butiker. Det kommer dock inte att finnas någon möjlighet för privata köpare att införskaffa fat.

Whiskyn kommer att heta Spirit of Hven och det ska finnas tre olika varianter: en orökt, en lite rökig och en mycket rökig. Spriten ska mogna på ekfat från Missouri i USA. Genom att man odlar maltkornen på Ven får whiskyn en lokal karaktär. Vattnet kommer att vara ordinärt kranvatten från Bolmen och buteljeringen ska ske på Ven.

Flaskorna kommer att få ett unikt utseende (se bilden uppe till vänster) och etiketterna är också redan framtagna.

Investeringen ligger på över 10 miljoner kronor och destilleriet ägs helt och hållet av Backafallsbyn AB, till skillnad mot Mackmyra, som har externa ägare. Henric Molin uppger att det finns potential att tillverka lika mycket whisky som på Mackmyra. Men det kommer också att produceras annan sprit på destilleriet, bl.a. maltvodka, gin, rom och mousserande vodka(!).

För oss i the Rough Set är det något alldeles speciellt med Spirit of Hven eftersom vi alla nu kommer att bo bara några kilometer från ett tvättäkta whiskydestilleri!

Inga kommentarer: