tisdag 16 oktober 2007

Nyheter i november och december


Det kommer en del spännande nyheter i november och december på Systembolaget. Olle och jag var i helgen på Juuls Vinhandel i Köpenhamn där vi provsmakade den nyss utkomna Springbank Vintage 1997. Smaken var karaktärsfylld, komplex och med mycket sherry. Den kostar 595 DKK på Juuls, men det finns ingen anledning att åka över sundet eftersom den "endast" kostar 639 kr på Systembolaget.

En annan nyhet på Systembolaget i november är Ardbeg Mór, som alltså är en jätteflaska om 4,5 liter som innehåller 10-årig Ardbeg, men med en alkoholprocent på 57,3 %. Det finns totalt endast 1 000 flaskor och Systembolaget har satt ett pris på 4 390 kr på jätteflaskan.

Alltfler fastlandsdestillerier experimenterar med riktigt rökig maltwhisky. I kölvattnet av Balvenie, Benromach och Benriach kommer nu Edradour med en whisky som kallas Ballechin. Det är en direkt följd av att den tidigare chefen för Laphroaig, Iain Henderson, har tagit över Edradour. Nu finns det på Systembolaget fr.om. november en variant som heter Ballechin 2nd Edition Madeira Matured, kostar 875 kr.

I december kommer nya utgåvor av Lagavulin Distillers Edition 1991 (639 kr) och Talisker Distillers Edition 1993 (499 kr). Det kommer också en Mackmyra 06 (508 kr för 50 cl).

1 kommentar:

Frazzenius sa...

Whiskybloggar gillar jag, upptäckte precis denna, hoppas det blir fler uppdateringar. Var ju ett tag sen sist ;-)