lördag 29 september 2007

Resa till Skottland


Herr och fru Clifton (Olle och Eva alltså) gjorde förra veckan en lite mer än veckolång resa till Skottland med Scandorama. De bodde i Blairgowrie och gjorde utflykter till bl.a. Edinburgh, Blair Castle och Loch Ness. Naturligtvis ingick det även ett besök på ett whiskydestilleri. Det var Dalwhinnie, Skottlands högst belägna destilleri, som fick påhälsning. Olle gjorde även en del besök i olika whiskybutiker, bl.a. Robertson's i Pitlochrie, Royal Mile Whiskies i Edinburgh och The Whisky Shop i Inverness.
Han passade härvid på att köpa en del whisky som inte finns att få tag på i Sverige eller i Danmark.Han köpte bl.a. Aberfeldys 12-åriga om vilken Jim Murray skriver "I have long loved this malt" i sin whiskybibel. Aberfeldy är ju en Highlands-whisky och beskrivs som "firm, oily, cleanly fruity, vigorous" av det andra whisky-oraklet, Michael Jackson.

Han köpte också en 16-årig Dailuaine, som ingår i Flora & Fauna-serien. Dailuaine är en av huvudkomponenterna i Johnnie Walkers whisky. Jackson beskriver den som "firmly malty, fruity, fragrant". Vi har tidigare i The Rough Set provsmakat en Connoisseurs Choice-utgåva från 1991

På The Whisky Shop inhandlade Olle en verklig raritet. The Whisky Shop har en egen serie med högklassig whisky från fat som de har köpt in från olika destillerier. I serien, som kallas för Glenkeir Treasures, ingår bl.a. Aberlour 9 yo, Ledaig 8 yo och Macallan 15 yo. Whiskyn finns endast tillgänglig att köpa i The Whisky Shops butik i Inverness. Olle köpte en 12-årig Ben Nevis. På den handskrivna etiketten står det att whiskyn är lagd på fat den 13 maj 1995 och buteljerad den 28 augusti 2007.

Själv uppskattar jag denna sällsynta whisky alldeles speciellt eftersom jag fick den i present av herrskapet Clifton som tack för att jag körde dem till och från bussen i Helsingborg...!

Inga kommentarer: