söndag 6 maj 2007

Bowmore-provningI går hade vi vår första Bowmore-provning. Eva hade lagat jättegod mat som vanligt; Parma-skinka och grön sparris till förrätt och pannbiff med rotfrukter till huvudrätt. Till kaffet åt vi en god Tosca-kaka. Drycker: en gewurztraminer och Nils Oscar God Lager till förrätten och ett portugisiskt Douro-vin till huvudrätten. Mums!

Olle började med att presentera en Macallan Fine Oak 10 yo - god, men vi var överens om att den inte är i klass med den gamla sherry-varianten. Sedan fortsatte vi alltså med Bowmore - den 12-åriga, Surf, Enigma, den 17-åriga samt Cask Strength. Vi var väl tämligen överens om att den 12-åriga är en pålitlig standard-Islay, att Enigma med en hel del sherry stod sig bra i konkurrensen, att den 17-åriga kanske var den bästa Bowmoren under kvällen samt att Cask Strength med fördel avnjuts med lite vatten.

Vi testade även några Ardbeg; den 10-åriga, Airigh Nam Beist och en Connoisseurs Choice från 1994. Olle och Kalle tyckte att Airigh Nam Beist var en positiv överraskning jämfört med senaste Ardbeg-provningen. Jöran plockade sedan fram några verkliga rariteter: Craiglodge Distillery Select Peated Malt (400 flaskor) och Croftengea Aged Over 9 Years (380 flaskor). Den förstnämnda höjs till skyarna i Jim Murrays whiskybibel (91p), men vi tyckte kanske mest att det var en intressant kuriositet.

1 kommentar:

Poppins sa...

Inte så konstigt ni var på örat...