lördag 12 maj 2007

Resa till Köpenhamn


Olle och jag (Peter) är just hemkomna från en resa till Köpenhamn tillsammans med våra fruar. Bl.a. tittade vi på André Derain-utställningen på Statens Museum for Kunst. Men naturligtvis gjorde vi också den sedvanliga avstickaren till Juuls Vinhandel på Vaernedamsvej 15 på Fredriksberg. De lär ju ha Nordens största utbud av single malt-whisky.
Innan resan kollade jag och fann att de för närvarande har 425 skotska single malt i sitt sortiment. Som vanligt var personalen mycket hjälpsam och bjöd på whisky. Det var mest Olle som fick smaka, av naturliga skäl eftersom jag var chaufför. Han smakade sig igenom Juuls egna specialbuteljeringar Mortlach Flying Vikings 5 och Millburn Flying Dead Spirit 4 Sherrywood samt en Scapa 1993. Till slut fastnade han för en 12-årig Royal Lochnagar, som han inköpte.
Själv satsade jag på en Oban Distillers Edition från 1991, mest p.g.a. en lyrisk recension i Dagens Nyheter. Som en kuriositet kan nämnas att Juuls säljer svenska Mackmyra Preludium 1, 2 och 3 för 5 000 kr, 3 500 kr respektive 1 850 kr. Otroliga priser. Varför köpte man inte Preludium 3 när man hade chansen med nummerlapp och allt!

söndag 6 maj 2007

Bowmore-provning



I går hade vi vår första Bowmore-provning. Eva hade lagat jättegod mat som vanligt; Parma-skinka och grön sparris till förrätt och pannbiff med rotfrukter till huvudrätt. Till kaffet åt vi en god Tosca-kaka. Drycker: en gewurztraminer och Nils Oscar God Lager till förrätten och ett portugisiskt Douro-vin till huvudrätten. Mums!

Olle började med att presentera en Macallan Fine Oak 10 yo - god, men vi var överens om att den inte är i klass med den gamla sherry-varianten. Sedan fortsatte vi alltså med Bowmore - den 12-åriga, Surf, Enigma, den 17-åriga samt Cask Strength. Vi var väl tämligen överens om att den 12-åriga är en pålitlig standard-Islay, att Enigma med en hel del sherry stod sig bra i konkurrensen, att den 17-åriga kanske var den bästa Bowmoren under kvällen samt att Cask Strength med fördel avnjuts med lite vatten.

Vi testade även några Ardbeg; den 10-åriga, Airigh Nam Beist och en Connoisseurs Choice från 1994. Olle och Kalle tyckte att Airigh Nam Beist var en positiv överraskning jämfört med senaste Ardbeg-provningen. Jöran plockade sedan fram några verkliga rariteter: Craiglodge Distillery Select Peated Malt (400 flaskor) och Croftengea Aged Over 9 Years (380 flaskor). Den förstnämnda höjs till skyarna i Jim Murrays whiskybibel (91p), men vi tyckte kanske mest att det var en intressant kuriositet.

Ny blogg

Hej! Vi är fyra whiskyentusiaster - Jöran, Kalle, Olle och Peter - som träffas några gånger om året för att provsmaka och diskutera whisky. Vi kallar oss The Rough Set och vi kommer här att publicera lite tankar och funderingar om whisky.